بیماری سرخک نوعی عفونت سیستم تنفسی در کودکان است و از طریق تنفس منتقل می‌شود. سرخک به روبلا یا سرخجه هم معروف اسن که در واقع نوعی از بیماری سرخک است. با وجود اینکه واکسن بیماری سرخک موجود است اما همچنان این بیماری بیش از ۱۰۰ هزار کودک زیر ۵ سال را به‌طور سالانه در کام مرگ می‌کشاند. در این مقاله ما را همراهی کنید تا هر آنچه باید در مورد بیماری سرخک، روش‌های درمان و عوارض جانبی آن بدانید را برایتان شرح دهیم.




حتما بخوانید:

علائم بیماری زونا، تشخیص، پیشگیری و درمان آن

آمبولی ریه چیست؛ از علائم تا تشخیص و درمان

ملاسما چیست؛ علل ایجاد و درمان این بیماری

در کشورهایی مانند آمریکا به‌واسطه واکسیناسیون عمومی، یک دهه است که بیماری سرخک شیوع زیادی ندارد. در این کشور از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ میلادی، میانگین ابتلا به بیماری سرخک در حدود ۶۰ نفر بوده است، اما در سال‌های اخیر این تعداد به ۲۰۵ رسیده است. ریشه‌ی بیماریِ بیشترِ این موارد از خارج آمریکا شروع شده بود و افراد مبتلا یا واکسن نزده بودند یا نمی‌دانستند که واکسن زده‌اند یا خیر.


علائم سرخک

سرخک - علائم


علائم بیماری سرخک، ۱۰ تا ۱۴ روز پس از قرار گرفتن درمعرض ویروس خود را نشان می‌دهند. علائم و نشانه‌ها عموما به قرار زیر هستند:


تب؛

سرفه خشک؛

آبریزش بینی؛

گلودرد؛

چشم‌های ملتهب (ورم ملتحمه)؛

لکه‌های کوچک با مراکز متمایل به آبی-سفید در زمینه‌ای قرمز که در پوشش داخلی دهان در قسمت گونه‌ها دیده می‌شود و به لکه‌ی کولپیک (Koplik’s spots) معروف است؛

تحریک و آزردگی پوستی که به‌شکل جوش و لک به هم پیوسته ظاهر می‌شوند.

عفونت در طی چند مرحله و در طول ۲ تا ۳ هفته رخ می‌دهد:


مرحله‌ی اول: عفونت و دوره‌ی نهفتگی

در ۱۰ تا ۱۴ روز اول بعد از عفونت، ویروس سرخک نهفته است. در طول این مدت هیچ‌گونه نشانه و علائمی از بیماری دیده نمی‌شود.


مرحله‌ی دوم: علائم و نشانه‌های نامشخص

سرخک معمولا با تبی خفیف تا متوسط آغاز می‌شود و سرفه مداوم، آب‌ریزش بینی، التهاب چشم‌ها و گلودرد آن را همراهی می‌کنند. این بیماری خفیف ۲ تا ۳ روز به‌طول می‌انجامد.


مرحله‌ی سوم: بیماری شدید و تحریک و آزردگی پوستی

تحریک پوستی در بیماری سرخک با لکه‌های قرمز کوچکی همراه است که به‌آهستگی بزرگ می‌شوند. لکه‌ها و برآمدگی‌ها در شاخه‌های مجزا و باریک، به پوست، حالتی پر از لَک و قرمزی می‌دهد. بعد از چند روز هم این حالت به بازوها و سایر قسمت‌های تن و بدن مانند ران و پاها منتقل می‌شود. ضمن اینکه تب هم بالا می‌رود و اغلب دمای بدن از ۴۰ تا ۴۱ درجه است. تحریکات پوستی به‌تدریج ازبین می‌رود. ابتدا این لک‌ها و جوش‌ها از سطح صورت محو می‌شوند و بعد از آن هم از ران و پاها.


مرحله‌ی چهارم: دوره‌ی انتقال بیماری

شخص مبتلا به سرخک در حدود ۸ روز می‌تواند باعث انتقال بیماری به دیگران بشود که ۴ روز قبل از ظاهرشدن لکه‌های پوستی و تا زمانی که آثار پوستی سرخک به‌مدت ۴ روز روی پوست هستند، امکان سرایت به دیگران وجود دارد.


زمان مراجعه به پزشک

سرخک - زمان مراجعه پزشک


اگر فکر می‌کنید که خود یا فرزندتان درمعرض بیماری سرخک قرار گرفته‌اید یا جوش و لک‌هایی مثل سرخک روی پوست‌تان ظاهر شده، به پزشک مراجعه کنید. سابقه‌ی وضعیت ایمنی خانواده را از لحاظ اینکه درمعرض بیماری سرخک بوده‌اید یا نه، با پزشک بررسی کنید. این کار قبل از شروع مهدکودک، مدرسه، دانشگاه و سفر لازم است.


علت ابتلا به بیماری سرخک

سرخک نوعی بیماری ویروسی و به‌شدت واگیردار است که در گلو یا بینی کودکان و بزرگ‌سالان تکثیر می‌شود. وقتی فرد مبتلا، سرفه یا عطسه می‌کند و حتی حرف می‌زند، ذرات کوچک ویروسی به هوا منتقل می‌شود و سایر افراد با تنفس هوا، این ذرات را وارد بدن خود می‌کنند. این ذرات می‌توانند روی سطوح مختلف هم بنشینند، تا ساعت‌ها فعال بمانند و باعث سرایت به دیگران شوند. اگر شما این سطوح را لمس کنید و بعد دست خود را به چشم‌ها، دهان و بینی خود بمالید، ویروس وارد بدن‌تان خواهد شد. حدودا ۹۰ درصدِ افرادی که در ارتباط با بیمار یا درمعرض این ویروس قرار می‌گیرند، به سرخک مبتلا خواهند شد.

منبع:.chetor


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین جستجو ها